Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Lajka (rusky Лайка, česky doslova „Štěkačka“; 1954 – 3.listopadu 1957) byla fena, která se jako první živý tvor pocházející z planety Země dostala na oběžnou dráhu. Stalo se tak 3. listopadu 1957 na palubě sovětské družice Sputnik 2. V době přípravy jejího letu bylo o vlivu kosmickéholetu na živé organismy známo jen málo. Vyslání zvířat do vesmíru bylo proto nezbytným předpokladem letů lidí. Hlavním výsledkem letu Lajky bylo potvrzení, že živý tvor bez problémů přežije vzlet do vesmíru a delší pobyt na oběžné dráze ve stavu beztíže. Po letu před sovětskými vědci nadále nestála otázka, zda jsou lety lidí do vesmíru možné, ale jak je bezpečně uskutečnit. 

Lajka, potulný pes odchycený na jedné z moskevských ulic, se původně jmenovala Kudrjavka (rusky Кудрявка; doslova Kudrnka). Pro let na Sputniku 2 byla cvičena s dalšími dvěma psy.

Technologie návratu kosmické lodi z oběžné dráhy na Zemi nebyly k dispozici, proto nebyl Lajčin návrat na Zem plánován. Třebaže se očekávalo, že prožije na oběžné dráze jeden týden, uhynula následkem stresu a přehřátí už zhruba 5 až 7 hodin po startu.

Byla prvním tvorem na oběžné dráze Země, nikoliv však ve vesmíru. Hranici vesmíru  – tedy výšku 100 km nad zemí – jako první z živých tvorů překonaly octomilky vynesené americkou raketou V-2 už v únoru 1947. Prvním savcem v kosmu byla opice Albert II, který odstartoval (opět na americké raketě V2) 14. června 1949. Svou misi však kvůli závadě na padáku nepřežil

V Sovětském svazu byli prvními psy ve vesmíru dvojice Cigan a Dezik  (rusky Дезик и Цыган), kteří byli vysláni roku 1951 z kosmodromu Kapustin Jar po balistické dráze do výše 101 km

lajka.jpg

stazeny-soubor.jpg

pejsci-300x273.jpg
Zdroj.Wikipedia

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lajka

Lukáš Hořejší,10. 10. 2007 10:13

Lajka

Zaneta ,23. 9. 2007 15:28

Jemi líto tohohle pejska!